Kezdőlap
 


Jelentkezz a Nemzetközi tanulmányok szakra Egerbe az EKF-re!

Nemzetközi tanulmányok BA képzés magyar nyelven, választható angol, német, francia nyelvű szakmai órákkal.

Nemzetközi tanulmányok MA képzés angol és magyar nyelven, választható német, francia, angol nyelvű szakmai órákkal.
  Oktatás | Tanulmányutak
Brüsszeli tanulmányút

2008. április 6-12 között az Eszterházy Károly Főiskola politológia Tanszéke tanulmányutat szervezett Brüsszelbe. Az úton resztvettek az EKF Nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói, a Századvég Politikai Iskola Egri Tagozatának jelenlegi és volt hallgatói, EKF és Századvég oktatói valamint a Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban vetélkedő helyezett csapatai és tanáraik (Eger, Debrecen, Kaposvár). Az első nap az Európai Parlamentben töltöttük, ahol lehetőségünk nyílt, hogy találkozzunk Schöppflin György képviselő úrral és Polner Gergely EP szakértővel. A rövid bevezető előadások után a hallgatók kérdéseire válaszolva, érintették a Lisszaboni szerződés problémáit, a 2011-es magyar elnökség főbb kihívásait, az EU bővítését s ezen belül Törökország kérdését.

A délután során a résztvevők ellátogattak a European Citizen Action Service civil szervezethez, ahol annak működésébe nyertek betekintést. Az est folyamán a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben nyitották meg a Roma napok- Paradise –Lost című kiállítást, amelyet egy magyar roma zenekar koncertje követett.

A második napot a tanulók az Európai Bizottságban töltötték el, ahol Dr. Zupkó Gábor (EU ellátó Szervezetének főigazgatója) előadását hallgatták meg és ezt követően kérdéseket intézhettek hozzá. Előadásában bemutatta az EU általános felépítését, kiemelten a Bizottság szerepét. Délután „Magyarország Brüsszeli Állandó Képviselete az Európai Unió mellett” intézményébe kaptak meghívást, ahol Mányik Júlia Tanácsos asszony tartott előadást intézetük működéséről, főbb feladatairól.

A negyedik nap NATO szakmai nap volt, amelynek keretein belül a NATO különböző intézményeinél és szervezeteinél tettek látogatást. Részben angol nyelven folytak a prezentációk, többek között Mr. Erik Sandahlé is, aki a jelenlegi missziókról és hadműveletekről továbbá Mr. Artur Kuko albán nagykövet a Nyugat Balkánról és Koszovó helyzetéről beszélt. A program keretein belül Nagy Zoltán , Békési István és Martinusz Zoltán előadását hallgathatták meg. Rengeteg kérdés érkezett a hallgatóság felől, így kellemes beszélgetésbe keveredtek a fiatalok az előadókkal.

Az utolsó napon a programok a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet keretein belül kerültek megrendezésre. Ott találkoztak Petőcz Györggyel, az intézet igazgatójával, aki annak működéséről, céljairól adott részletes tájékoztatást. Őt követték Perger István és Redei Lőrinc, az Európai Parlament sajtókapcsolatokért felelős munkatársai. Akik személyes tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal. Utána Fáy Eszterrel, az Európai Parlament nemzeti parlamentekkel való kapcsolattartásért felelős munkatársával beszélgethettek a résztvevők.

A tanulmányúton résztvevők számára az előadások kiváló lehetőséget biztosítottak szakmai ismereteik bővítésére és, hogy az esetleges jövőbeli munkalehetőségekről informálódjanak valamint új személyes kapcsolatokat építhettek ki. A rendelkezésre álló szabad időben a hallgatók bebarangolhatták a belvárost is.


GONDOLATOK SVÁJCRÓL

A bakacsin feketéségéből föl-fölpislákoló aranyló fények, városok tűntek fel az éjszakában az út mentén, alattunk és a távolban, a helyek oldalában, gyakran hógallérral körülvéve. A nap-ceruza éles kontúrokat rajzolt a kék égre, de az alkonyati harangszó után a távolban már vékony párarétegbe burkolózott a helyvonulat. Amint kiléptem a szálló ajtaján, Davos fölött a hegyekben ismét harangszó fogadott, és rögtön a müncheni harang-szimfónia dallamai csengtek, visszhangoztak a fülemben. A tanulmányútnak így lett harangos eleje és vége – szimbolikusan is. A szállóhelyeket összekötő Hohe Promenade-n sétálgatva mégegyszer jó mélyen kiszellőztettem a tüdőmet.

Időutazásunk előtt kósza gondolatok jártak a fejemben Svájcról. Ez az ország, amely teljesen megközelíthetetlennek, elzártnak tűnt számomra, bevehetetlennek. Eddig csak olvasmányokban, irodalmi adatokban, újságokban létezett. Pl. Ady kedves, Csinszka is itt tanult nevelőintézetben. Kíváncsian vártam, hogy a róla szóló hírek, mendemondák, mesék beigazolódnak-e.

A különböző városokat látogatva sorba, emberekkel beszélgetve és hallgatva őket beigazolódott, hogy itt követendő példa az emberi másság tiszteletben tartása, természetes és egymásra örökített a viszonyulásuk a rendhez, a tisztasághoz, a híresen meglévő pontossághoz, s ezek következetes betartása. Aki ezen elvek alapján él, az elmenekül a rendezetlen, kiszámíthatatlan rendszerből, a káoszból. Mert vágyik a humánus megoldásokra, az adott szó igazára, hisz a megbízhatóságban. Abban, hogy a vonat pontosan érkezik, hogy te ott leszel a megbeszélt időpontban, és hozod a kért anyagot. Abban, hogy a kávé, a csokoládé, a sajt, a kenyér élvezetté válik a szádban, és bátran viheted ajándékba is. Mert ez egy működő ország. A teljesebb élethez hozzásegítenek a természeti adottságok is, hiszen az Alpok 2000 és 3000 méter feletti csúcsai szimbolikusak: a tökéletességre,a minőségre, a csúcsra jutásra merevség lenne jelen. Túl sokat kell a svájci embernek dolgoznia. De ez velünk ellentétben tiszteletet vált ki a másik emberből, jól végezni a munkát itt dicsőség. A magyar ember sokszor szeret a munka alól kibújni, a silány is megteszi Itt nincs olcsó áru, itt minőség van. Amit a svájciakból hiányolok, az az olaszos, „dolce vita”a fesztelenség, a felhőtlen élni tudás. Ők erősen és szinte kitörhetetlenül kantonokba zárják magukat, mert ezt örökölték az őseiktől. Természetesen számtalan példát vehetnénk át tőlük, mégsem tesszük, mert nekünk mást írtak a génjeinkbe. Így csak elutazunk hozzájuk, tanulmányozzuk híres demokráciájukat, nyelvi sokszínűséget, humánus megoldásaikat, szívós munkájukat, közreműködéseiket a nagyvilágban, és irigylő fejmozgatással, csettintéssel nyugtázzuk mindezt.

Hálát adhat minden ember a sorsnak, hogy életében – akárcsak egyszer is – elvetődhet Svájcba, és az ott látottak, tapasztaltak alapján elmerenghet a saját életén, el az országa sorsán. Az lenne az igazán nagyszerű dolog, ha megpróbálnánk hasznosan beépíteni pozitív benyomásainkat az életünkbe, és jótékony részévé válna életszemléletünknek.

H. Barbócz Ildikó


< június >
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Politológia Tanszék - EKF B épület Eger, Egészségház út 4.
Tel: 36/520-435, 520-400/3073, e-mail: politologia(at)ektf.hu