Kezdőlap
 


Jelentkezz a Nemzetközi tanulmányok szakra Egerbe az EKF-re!

Nemzetközi tanulmányok BA képzés magyar nyelven, választható angol, német, francia nyelvű szakmai órákkal.

Nemzetközi tanulmányok MA képzés angol és magyar nyelven, választható német, francia, angol nyelvű szakmai órákkal.
  Karrier | Szakmai gyakorlatok

Gyakorlati beszámoló - Sächsisches Staatsministerium für Soziales 2009.06.15-2009.09.15.

Szakmai gyakorlatomat 2009. június 15-én a szászországi Szociális Minisztérium EU támogatás osztályán kezdtem meg. Az első két munkanapom a támogatási programok megismerésével telt. Az osztályon dolgozó munkatársak már a kezdetektől fogva nagyon segítőkészek voltak, az első napokban szakítottak rám időt, és személyes beszélgetések során igyekeztek beavatni a Minisztérium munkájába. Az első hónapban számos rendezvényen vettem részt: ott tartózkodásom második hetében zajlott Meißenben az OPEN projekt (www.soziales-sachsen.de/open) első szemináriuma, melynek végső előkészületi munkáiban én is részt vehettem. Később volt lehetőségem Berlinbe utazni egy nemzetközi, a termelőiskolákról szóló konferenciára, ahol szintén számos új ismerettel gazdagodtam. Az elméletben ott megszerzett információkat Heidanu-ban , egy 2 éve alapított termelőiskolában, gyakorlatban is láthattam. Irodai munkámban a már említett OPEN projekt előkészítése, nyilvánossági munka, a tervezett irányvonal – változatáshoz szükséges anyagok gyűjtése, témajavaslatok készítése, telefonos ügyintézés (ami idegen nyelven a kezdetekben a legnehezebb feladat volt, de a sok gyakorlás nem maradt eredmény nélkül.), levelek és egyéb dokumentumok fordítása német nyelvről angolra, szövetségi szintű és uniós szintű támogatási programok elemzése és összehasonlítása stb. szerepelt.

Három hónap alatt nem csak nyelvi tudásom gyarapodott, a Minisztériumban eltöltött gyakorlati munka hozzásegített ahhoz, hogy eldöntsem, később mivel szeretnék foglalkozni.

Bodnár Eszter
Nemzetközi tanulmányok
Eger, 2009. szeptember 21.

Szakmai gyakorlat - beszámoló

Szakmai gyakorlatomat a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület békéscsabai befogadóállomásán végeztem 2009. július 6-31. között. Fő feladatom az volt, hogy a 2-14 év közötti migráns gyermekek részére különböző foglalkozásokat, szabadidős tevékenységeket szervezzek, illetve bonyolítsak le, ezek leginkább kézműves foglalkozások és játékok voltak. Ezekre munkanapokon került sor, a gyermekek étkeztetéseinek időpontjai miatt napi 4-5 órában. A gyakorlat megkezdésétől számított 2. héten már önállóan vezettem a foglalkozásokat és láttam el a gyermekek felügyeletének feladatát is, emiatt kevés időm és lehetőségem maradt arra, hogy a befogadóállomáson szükséges egyéb teendőkben is segítsek. Amikor volt rá lehetőségem, akkor általában a szobák ellenőrzésében, az újonnan érkezők fogadásában vagy az intézményt elhagyók ügyeinek intézésében segítettem.

Az állomásra érkező menekültek közül a legtöbben angolul vagy németül is beszélnek az anyanyelvükön kívül, így számomra velük könnyebb volt kommunikálni. A gyermekek közül sokan egyáltalán nem, vagy csak kicsit beszélnek valamilyen idegen nyelven, de velük is leginkább angolul kommunikáltam, mivel a legtöbben Nyugat-Európába kívánnak továbbutazni, és így számukra még hasznos lehet az angol nyelv – legalább alapfokú – ismerete, valamint ezáltal én is gyakorolhattam a nyelvhasználatot.

Az intézmény tevékenységeibe a teljes munkaidőt kitöltő feladatom miatt napi szinten nem láttam bele, de az eltelt 4 hét alatt folyamatosan megismertették velem az egész állomás működését, úgymint a dolgozók munkakörének bemutatása vagy a menekültekre vonatkozó jogszabályok alkalmazása az intézményen belül. A közvetlen munkatársaimmal, feletteseimmel kifejezetten jó munkakapcsolatot sikerült kialakítanom, akik mindig segítőkészek voltak és örömmel fogadtak. A munkámat nagyra értékelték, mivel minden nap új ötlettel álltam elő a foglalkozásokhoz, gyakran otthonról beszerezve az ehhez szükséges anyagokat, eszközöket, emellett olyan munkakört töltöttem be, amelyre nem volt külön munkatársuk, ehelyett az egyik dolgozó több más feladata mellett látta el ezt a munkakört is, így különösen nagy segítséget jelentett az ottlétem.

Összeségében elmondható, hogy e négy hét szakmai gyakorlat számomra nagyon hasznos volt. A munkahely jellegéből adódóan különböző kultúrájú emberekkel találkozhattam, akikkel gyakran akkor is meg kellett értetnem magam, amikor nem volt egyetlen közös nyelv sem, amit mindketten beszéltünk volna. Ezt nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóként különösen fontosnak, illetve hasznosnak találtam. Másik fontos pontként a menekültekkel való foglalkozást említeném, ugyanis a munkatársakkal, valamint a menekültekkel beszélgetve közelebbről, a gyakorlatban alkalmazva tanulhattam meg, hogy jelenleg milyen jogszabályok vonatkoznak a Magyarországon tartózkodó menekültekre, valamint megismerhettem azokat az okokat, amelyek arra kényszerítették őket, hogy elhagyják hazájukat.


Gácsér Zita
Nemzetközi tanulmányok

< június >
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Politológia Tanszék - EKF B épület Eger, Egészségház út 4.
Tel: 36/520-435, 520-400/3073, e-mail: politologia(at)ektf.hu